Пилотно издание на фестивала „Идеите, които променят света“

На 2 юни, с домакинството на Философски факултет, се проведе финалният етап на пилотното издание на Фестивал за творчество и иновации „Идеите, които променят света“, организиран съвместно от Националния университетски център за творчество и иновации (НУЦТИ) към Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и фондация „Еврика“. Събитието откриха Ректора проф. Георги Вълчев, декана на Философски факултет, проф. Соня Карабельова, г-н Григор Цанков, изпълнителен директор на „Еврика“ и проф. Веселин Дафов, директор на НУЦТИ. Проф. Вълчев разпозна сред призванията както на университета, така и на НУЦТИ, да задълбочават връзките между университета и училището, и изказа надежда инициативата да има добро бъдеще. Проф. Карабельова подчерта ролята на ФФ за създаването на НУЦТИ и идеята за национален фестивал и също подчерта значимостта на връзка между различните нива на образованието. Г-н Цанков обърна внимание на конкретен момент от замисъла на фестивала, „По-скоро да го мислим като фестивал „Младите хора и техните идеи, които променят света“. Проф. Дафов Благодари, че Софийският университет е отново, както и винаги, на висота. Обърна внимание, че макар фестивалът да е нова инициатива, в СУ традициите в това отношение са силни и че НУЦТИ обединява колеги от всички факултети, ангажирани в работата по открития, изобретения и проектирания.

Четиринадесет ученика и ученически екипи от Варна, Добрич, Казанлък и София, бяха участниците, допуснати до участие във фестивалната програма. Всички бяха отличени с удостоверение за участие. Грамоти-отличия получиха шестима от участниците. Божидар Генчев, четвъртокласник от 97 СОУ „Братя Миладинови“, гр. София, бе удостоен с отличие за оригиналност, за своя иновативен начин на преподаване по компютърно моделиране – от ученик на съученици. Марио Арнаудов, ученик в прогимназиален етап от 199 ОУ „Св. Ап. Йоан Богослов“, гр. София, бе отличен с грамота за значимост и приложимост за своето за изследване „Възможно ли е парамагнитна сплав да развие феромагнитни свойства“. Живко Зидаров, ученик в първи гимназиален етап в ЧЕУ „Леонардо да Винчи“, Добрич, получи отличие за най-добра визуализация за авторския си виеоматериал на тема „Как синият светодиод промени света“. Ярослав Басков, първи гимназиален етап в МГ „д-р Петър Берон“, гр. Варна, журито отличи с грамота „Най-добра разработка на прототип“ за разработвания от него „многофункционален робот-вседеход-амфибия за измерване, наблюдение и почистване „АННА“. Кристиян Петров от ППМГ „Никола Обрешков“, гр. Казанлък (ученически проект за култивиране на цианобактерии суперхрани) бе отличен за значимост и приложимост на проекта, а Георги Стойчев от Американски колеж, гр. София („Дигитална холограма с цел аудио-визуални ефекти като част от презентация в класната стая и използване на изкуствен интелект и 3D технологии.“) получи грамоти за работа в екип.

Ръководител на проекта за фестивала е д-р Цена Желязкова-Стоева, а автори на идеята са проф. Александър Андонов и д-р Мая Митренцева. Заедно с тях тримата, членове на журито бяха г-н Григор Цанков – изпълнителен директор на Фондация „Еврика“ – съорганизатор на фестивала, г-н Коста Костов, доц. д-р Мая Гайдарова, доц. д-р Надежда Райчева, доц. д-р Евгени Йорданов и гл. ас. д-р Емилия Караминкова-Кабакова. По подготовката на фестивала работиха още Анна Върбанова – научен секретар на НУЦТИ, г-н Иван Кирков и д-р Даниел Александров.


Публикувано на

в